חוות דעת רפואית
לבית משפט

חוות דעת רפואית לבית משפט

בין התחומים הנפוצים ביותר הדורשים חוות דעת מומחה לבית משפט ניצב התחום הרפואי.

חוות דעת של רופאים מומחים לחוות דעת משפטית נכתבות על ידי רופא מומחה בתחום ספציפי, בין מגוון התחומים של הרפואה, כמו חוות דעת רפואית משפטית אורטופד, רופא תעסוקתי חוות דעת משפטית, חוות דעת רפואית משפטית פלסטיקה, נוירולוג חוות דעת משפטית, פה ולסת, פסיכיאטריה, דימות רנטגן ואולטראסאונד, ועוד.

לחוות דעת רפואית משפטית שיניים בתביעות בתחום נזקים תפקודיים, נזקים גופניים ונזקים נפשיים, וכוללת תיאור של העובדות במקרה הנדון, בדיקות שעליהן מסתמך הרופא שכתב את חוות הדעת כולל הממצאים, ספרות רפואית מקצועית הרלוונטית למקרה, מסקנות, ומידע רב נוסף ככל האפשר, וכן את המסמך המתאר חוות דעת משפטית רפואית ואת הקביעה של אחוזי הנכות בהתאם אליו.

מתי יש צורך בהגשת חוות דעת רפואית לבית משפט?

במקרים מסוימים החוק מחייב הגשה של חוות דעת רפואית משפטית לצורך ראיה.

במקרה שאדם פרטי תובע פיצויים באשר לנזקים רפואיים שנגרמו לו, עליו להוכיח כי ישנו קשר סיבתי ברור בין הנזק שנגרם לו לבין הגורם אותו הוא תובע, על מנת שאכן יזכה לקבל פיצויים מן הגוף המזיק. נזקים רפואיים ניתנים להוכחה הקבילה בבית משפט רק על ידי רופאים מומחים המוסמכים בתחומם, ובעלי תעודה של מומחים בתחום הספציפי הנדון.

הגשה של רופאים ורופאים אורטופדים חוות דעת לבתי משפט נפוצה במקרים שונים, ביניהם: רשלנות רפואית, תאונות דרכים או תאונות עבודה, תביעות של חברות הביטוח, ותביעות של ביטוח לאומי.

למה צריך את זה?

השגה של חוות דעת רפואית לבית משפט היא אמנם פרוצדורה מורכבת במדינת ישראל, אולם היא חשובה וכדאית מאוד. במקרה של תביעה בבית משפט לקבלת פיצויים באשר לרשלנות רפואית ולנזקים שנגרמו ממנה- תהיה התייחסות של השופטים אל התביעה רק אם תוגש להם חוות דעת רפואית משפטית מקצועית ומשמעותית. חוות הדעת הרפואית שתוגש תהיה זו שתשפיע ישירות על גובה הפיצויים, ולכן על מנת להעלות את סיכויי התובע לקבל פיצויים גבוהים- חשוב שחוות הדעת תהיה מדויקת ומקצועית. במקרים של נזק שאינו הפיך או נזק לטווח ארוך התובע מקבל לרוב קצבה קבועה שנקבעת בהתאם לרמת הנכות שאיבחן הרופא בחוות הדעת, ואז גובה הפיצויים הופך להיות משמעותי עוד יותר.

חוות דעת רפואית מטעם הצדדים הנגדיים

את חוות הדעת הרפואית לרוב מגיש התובע לבית המשפט. אולם הנתבע מצדו רשאי לדרוש בדיקת רופא מטעמו למצבו הרפואי של התובע, ולהגשת חוות דעת נוספת, מטעמו. חשוב לדעת כי ייתכן ששני המומחים הרפואיים שכתבו את חוות הדעת לשני הצדדים יידרשו על ידי בעלי הדין לחקירה בבית המשפט.

חוות דעת רפואית משפטית מחיר

כמה עולה חוות דעת רפואית לבית משפט?

מחירה המדויק של חוות דעת כזו תלוי בסוג הספציפי של התביעה המוגשת, ובנסיבות השונות. במדינת ישראל נדרש עבור חוות דעת רפואית לבית משפט מחיר גבוה ביחס לחוות הדעת מן התחומים האחרים, משום שרבים מן הרופאים מסרבים להגיש חוות דעת כזו שתפליל את עמיתיהם למקצוע במקרים של חוות דעת משפטית רשלנות רפואית. רופאים אחרים המוכנים לכתוב חוות דעת כזו ישלמו על כך מחיר אישי, ועל כן ידרשו מחיר גבוה בתמורה.

מי משלם?

התובע המשיג את חוות הדעת הרפואית נדרש לשלם עליה בעצמו, כחלק מכל הוצאות המשפט. במקרה שזכה במשפט, יש לו אפשרות עם סיום המשפט להגיש בקשת החזר על הוצאות המשפט שמימן מכיסו, ובתוך כך גם התשלום שמימן עבור חוות הדעת הרפואית. פעמים רבות במקרים שמתגלע חוסר הסכמה בעניין זה בין הצדדים, מושגת פשרה לגבי נשיאה שווה של מימון חוות הדעת בין הצדדים.